TweetTweet!

Follow LisaMokhtar on Twitter

PENTAFSIR DUNIAKU

Sunday, November 18, 2012

SAVE GAZA!

Assalammualaikum!

apa khabar.? 
semua orang sihat kan... And before, i start mumbling here and there, jom kita sama sama bersyukur sebab negara kita masih lagi dalam keadaan yang aman dan terkawal, walaupun kekadang tu ada je benda-benda yang berlaku yang membuatkan kita rasa terancam, tapi kita masih lagi aman. 

jom jugak kita sedekah kan alfatihah dan berdoa semoga allah selamatkan saudara ktia di GAZA. 


ok! back to what i want to say. its about all the boikot -ing things. well, its a not so good things to do actually. why did i say so?

LOOK! sekarang ni cuba tengok lappy, tablet yang awak pakai, suma brand apa? and brand tu datang dari mana? 
then, take a look at your clothes, even if baju tu made from thailand laaa, china laa.. tapi benang untuk buat baju tu datang nya dari mana? thinking back, minyak kereta yang kita isi tu? even kita isi minyak petronas buatan malaysia skali pon, sebenarnya minyak dari petrol pump dekat petronas tu bukan nya minyak malaysia.. kita pakai minyak negara tu!
minyak negara kita dah pun di jual ke negara luar sebab minyak kita lebih bermutu tinggi. 
jual kat luar lagi mahal dari jual kat rakyat sendiri yang nak subsidi je. 

once before, lecturer K pernah cakap, kalau nak boikot, boikot betul-betul. jangan nak buat ikot trend je. untuk pengetahuan awak-awak KFC yang ada dekat malaysia ni kan, bukan lagi di uruskan oleh negara tu! KFC di malaysia telah di beli oleh Johor Corp. so KFC tu adalah milik orang melayu sekarang. 

my mentor ada cakap, kalau kita nak boikot semua benda, end up, kita akan tinggal sehelai sepinggang infact kite takdebaju pon yang kita nak pakai. 

tapi!
K tak kata yang boikot tu isnt good. bukan tak bagus, setengah orang mungkin ada pendapat sendiri. setengah lagi mungkin takkan setuju lansung dengan apa yang K cakap kan ni, its up tu you guys.


come to the conclusion.
daripada kita dok boikot sana sini, adalah lebih baik kalau kita buat benda lain yang lebih berfaedah dan lebih bagus supaya kita boleh bantu saudara saudara kita di GAZA.
mungkin dengan buat kerja amal, kutip derma dan hantar dekat sana. pengorbanan kan.. 
and kalau yang betul-betul bersemangat nak tolong mereka diGAZA tu, baik awak pergi sign dekat MERCY MALAYSIA and join dorang pergi sana, jadi sukarelawan dan sukarelawati untuk bantu rakyat GAZA!

its actually banyak benda yang lebih elok cara nya. what everthings we do, we have to do it with thinking of the consequences. apa baik dan apa buruknya. 

so.. till then peeps!

holai vua!




TEKAN INI ;-)

No comments:

Post a Comment