TweetTweet!

Follow LisaMokhtar on Twitter

PENTAFSIR DUNIAKU

Sunday, November 18, 2012

SAVE GAZA!

Assalammualaikum!

apa khabar.? 
semua orang sihat kan... And before, i start mumbling here and there, jom kita sama sama bersyukur sebab negara kita masih lagi dalam keadaan yang aman dan terkawal, walaupun kekadang tu ada je benda-benda yang berlaku yang membuatkan kita rasa terancam, tapi kita masih lagi aman. 

jom jugak kita sedekah kan alfatihah dan berdoa semoga allah selamatkan saudara ktia di GAZA. 


ok! back to what i want to say. its about all the boikot -ing things. well, its a not so good things to do actually. why did i say so?

LOOK! sekarang ni cuba tengok lappy, tablet yang awak pakai, suma brand apa? and brand tu datang dari mana? 
then, take a look at your clothes, even if baju tu made from thailand laaa, china laa.. tapi benang untuk buat baju tu datang nya dari mana? thinking back, minyak kereta yang kita isi tu? even kita isi minyak petronas buatan malaysia skali pon, sebenarnya minyak dari petrol pump dekat petronas tu bukan nya minyak malaysia.. kita pakai minyak negara tu!
minyak negara kita dah pun di jual ke negara luar sebab minyak kita lebih bermutu tinggi. 
jual kat luar lagi mahal dari jual kat rakyat sendiri yang nak subsidi je. 

once before, lecturer K pernah cakap, kalau nak boikot, boikot betul-betul. jangan nak buat ikot trend je. untuk pengetahuan awak-awak KFC yang ada dekat malaysia ni kan, bukan lagi di uruskan oleh negara tu! KFC di malaysia telah di beli oleh Johor Corp. so KFC tu adalah milik orang melayu sekarang. 

my mentor ada cakap, kalau kita nak boikot semua benda, end up, kita akan tinggal sehelai sepinggang infact kite takdebaju pon yang kita nak pakai. 

tapi!
K tak kata yang boikot tu isnt good. bukan tak bagus, setengah orang mungkin ada pendapat sendiri. setengah lagi mungkin takkan setuju lansung dengan apa yang K cakap kan ni, its up tu you guys.


come to the conclusion.
daripada kita dok boikot sana sini, adalah lebih baik kalau kita buat benda lain yang lebih berfaedah dan lebih bagus supaya kita boleh bantu saudara saudara kita di GAZA.
mungkin dengan buat kerja amal, kutip derma dan hantar dekat sana. pengorbanan kan.. 
and kalau yang betul-betul bersemangat nak tolong mereka diGAZA tu, baik awak pergi sign dekat MERCY MALAYSIA and join dorang pergi sana, jadi sukarelawan dan sukarelawati untuk bantu rakyat GAZA!

its actually banyak benda yang lebih elok cara nya. what everthings we do, we have to do it with thinking of the consequences. apa baik dan apa buruknya. 

so.. till then peeps!

holai vua!




TEKAN INI ;-)

Jangka Masa

assalammualaikum... heyy semua.. 


pernah tak korang rasa yakin dengan someone yang korang dah lama sangat kenal.
tapi tak yakin dengan orang yang korang baru je kenal.. 
tak kira lah in terms of relationship ke, business-ship ke, friendship ke kan..

well, i found that how long we have been known each person doesnt show us his or her sincerity.. sebab nya, kalau kita kenal someone tu lama mana pun kita tak boleh percaya die.. Yelah, belum tentu orang yang kite kenal lama tu takkan tipu kite kan.. 
Kan banyak dalam drama2 swasta tu, 

alah, yang bila kite da kenal lama dengan orang tu, skali tetibe orang tu baik dgn kita sbb nak harta kite je.

lebih kurang mcm tu la.. 

so K got this idea lepas tgk cerita Istanbul Aku Datang.
ye cerita yang LISA, BETO and TOMOK sangat2 comel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
they are so damn adorable!!!!!!!



seperti biasa, 
Beto Khushairy - tak pernah mengecewakan my expectation... his acting was superb! 
Lisa Surihani - what else I can say... die primadona kita sekarang kan..
tomok, nice one bro!


so back to the story,
jangka masa tak boleh di gunakan sebagai alat pembandingan untuk membandingkan kesetiaan kekepercayaan ke or apa apa lah.. SANGAT tak sesuai ye!!! 

but, as normal human being.. semua orang pon ada pendapat masing-masing... this is just my thought.. korang mungkin rasa lain kan... biasa lah... kalau semua orang sama je pendapat, dunia ni aman je takde peperang dan takde politik ni..

ok lah! da melalut....

toodles peeps!!

till the next one...

holai vua! chiao!



TEKAN INI ;-)

Wednesday, November 14, 2012

Comeback

Assalamualaikum semua. 

well, last entry was post back in few months ago, so sekarang ni semuanya dah betul betul lapuk.. kemain K cerita nak upload tu nak upload ni kan. kekangan masa tu sangat - sangat hebat, sampai nak bukak blogger.com ni pon tak sempat, apetah lagi nak mengupdate blog yedak? hahaha

so, K taknak promise apa - apa yang K akan update recently ke apa ke, apa yang K boleh cakap, ill try my best to update this blog oftenly. 
by the way, sekarang ni banyak sangat benda yang K kene fikir dan buat, sebab K tengah set up my own company. satu je K mintak, semua orang tolong doakan kejayan K. dan dalam masa yang sama jugak K dah dalam final year dekat unisel. alhamdulillah, result maintain dan harap akan terus maintain sampai grad. 

cuma!! ada satu je situasi yang belom boleh di selesaikan lagi, tapi situasi tu akan dapat di selesaikan bila sampai masanya nanti.. apa situasi nya? nanti - nanti je lah K cerita. 

so, di hari pertama tahun baru ni, K nak doakan siapa pun yang baca blog ni, entry ni, semoga anda berjaya! di berkati dunia akhirat! di berikan kesihatan yang baik! di kurniakan hidayah dan rahmat dari Allah taala. dan semoga anda dapat capai apa yang anda ingin capai! amin! amin! amin!

till then..
holai vua!
TEKAN INI ;-)