TweetTweet!

Follow LisaMokhtar on Twitter

PENTAFSIR DUNIAKU

Thursday, July 26, 2012

Its a second step for SuperSister

Assalammualaikum..
 sedar tak sedar adik perempuan K dah sampai masa untuk sambung belajar..  * akhirnya, keluar jugak kau dari rumah mek* 
 chop! jangan salah sangka, sebab antara kami bertiga, Lila adalah orang yang paling kerap berada di rumah. So sekarang ni bila dia dapat peluang untuk belajar jauh dari rumah family, semua orang macam gelabah and risau. lagi lagi Ayah. sebabnya, nama *mek* tu pun datang dari ayah laa, sebab ayah panggil dia lembek. tapi tu dulu la... masa kecik kecik and end up sampai sekarang nama tu lekat dekat dia. 

oleh kerana ini adalah kali pertama buat dia, habis seminggu ni K sibuk menguruskan hal hal dia. yelah, nak beli tu, nak cari ni, nak betulkan tu, betulkan ini, macam nak fly ke oversea kan. padahal sebenarnya dekat je dia pergi.. tak jauh mana pon. 

dekat Shah Alam je. 
and yang paling best dekat Unisel juga. so sebenarnya takde apa yang nak di risaukan sangat. sebabnya, K masih lagi belajar dekat situ juga.

hahaha... tapi, hari tu, masa sembang-sembang dia ada cakap, 

"kak, aku takutla nak masuk, takyah pegi la.." 

"laahhh.. rilek aa.. kau nak takut ape, takut takde kawan ke ape?"

" tak aa.. ntah tak tau.. macam macam yang aku pikir"

"alahhh belum masuk memang la pikir macam macam.. rilex aa, takde menda pon.."

"=.="

motif? hahaha.. K malas nak layan sebab masa tu tengah khusyuk main game.. sorry mek! btw, K pon personally risau juga die nak pegi belajar ni. yelah seminggu dia orentasi K kat kluang lagi, so die kene la jaga diri sendiri. And K tau yang die boleh jaga diri dia sendiri better then i do .. well just instinct seorang kakak kan.. so i deserve to be worried la.

so my little sister, selamat bergelar mahasiswi. 


till then.. 
assalammualaikum...

TEKAN INI ;-)

Wednesday, July 11, 2012

Dah Sampai Masanya

Assalamialaikum..  


dalam hidup mesti macam-macam benda yang kita pernah rasa. kita kan manusia biasa, banyak perasaan yang kadang-kadang tak patut kita fikir dan rasa, kita rasa..
*chop, aku da membebel ni*


ok , apa yang K karut kan ni ade maknanya... 
well, the reason sebenar K tak selalu blog sekarang,is im having my own mind and heart complication. tapi, alhamdulillah K dah berjaya get over benda-benda tu. And alhamdulillah jugak, K dah boleh relax kan jiwa and hati ni. 


semua manusia pun ade masalah dan masa-masa tertentu kita akan rasa sangat tertekan atau depression kan, tapi kita kena selalu ingat yang besar mana pun masalah kita, ada orang dekat luar tu yang ade lebih besar masalahnya. and bila kita tengah ada masalah, benda yang paling penting sekali adalah kita kene sentiasa rasionalkan diri. dan kita kene sentiasa positif. daripada asyik mengeluh dan salahkan keadaan, baik tenangkan diri.


kadang -kadang K kesian tengok certain orang yang bila ada masalah dok mengamuk sana -sini. K akui kadang kadang K sendiri pon macam tu tapi, bila kita sedar apa yang kita buat tu kita kene cepat cepat muhasabah diri. supaya kita akan sentiasa tenang. bila kita dah tenang baru lah kita boleh selesaikan semua masalah kita. 



on the other side, sekarang ni, K macam da ade kesedaran sikit yang umur ni da masuk alam  remaja dewasa. so, segala tindakan haruslah lebih matang... 
insyaallah K akan cuba betulkan segala khilaf yang K da pernah buat.. Manusia takpernah lari dari kesilapan kan. 


so till then.. holai vua! 




TEKAN INI ;-)