TweetTweet!

Follow LisaMokhtar on Twitter

PENTAFSIR DUNIAKU

Sunday, November 18, 2012

SAVE GAZA!

Assalammualaikum!

apa khabar.? 
semua orang sihat kan... And before, i start mumbling here and there, jom kita sama sama bersyukur sebab negara kita masih lagi dalam keadaan yang aman dan terkawal, walaupun kekadang tu ada je benda-benda yang berlaku yang membuatkan kita rasa terancam, tapi kita masih lagi aman. 

jom jugak kita sedekah kan alfatihah dan berdoa semoga allah selamatkan saudara ktia di GAZA. 


ok! back to what i want to say. its about all the boikot -ing things. well, its a not so good things to do actually. why did i say so?

LOOK! sekarang ni cuba tengok lappy, tablet yang awak pakai, suma brand apa? and brand tu datang dari mana? 
then, take a look at your clothes, even if baju tu made from thailand laaa, china laa.. tapi benang untuk buat baju tu datang nya dari mana? thinking back, minyak kereta yang kita isi tu? even kita isi minyak petronas buatan malaysia skali pon, sebenarnya minyak dari petrol pump dekat petronas tu bukan nya minyak malaysia.. kita pakai minyak negara tu!
minyak negara kita dah pun di jual ke negara luar sebab minyak kita lebih bermutu tinggi. 
jual kat luar lagi mahal dari jual kat rakyat sendiri yang nak subsidi je. 

once before, lecturer K pernah cakap, kalau nak boikot, boikot betul-betul. jangan nak buat ikot trend je. untuk pengetahuan awak-awak KFC yang ada dekat malaysia ni kan, bukan lagi di uruskan oleh negara tu! KFC di malaysia telah di beli oleh Johor Corp. so KFC tu adalah milik orang melayu sekarang. 

my mentor ada cakap, kalau kita nak boikot semua benda, end up, kita akan tinggal sehelai sepinggang infact kite takdebaju pon yang kita nak pakai. 

tapi!
K tak kata yang boikot tu isnt good. bukan tak bagus, setengah orang mungkin ada pendapat sendiri. setengah lagi mungkin takkan setuju lansung dengan apa yang K cakap kan ni, its up tu you guys.


come to the conclusion.
daripada kita dok boikot sana sini, adalah lebih baik kalau kita buat benda lain yang lebih berfaedah dan lebih bagus supaya kita boleh bantu saudara saudara kita di GAZA.
mungkin dengan buat kerja amal, kutip derma dan hantar dekat sana. pengorbanan kan.. 
and kalau yang betul-betul bersemangat nak tolong mereka diGAZA tu, baik awak pergi sign dekat MERCY MALAYSIA and join dorang pergi sana, jadi sukarelawan dan sukarelawati untuk bantu rakyat GAZA!

its actually banyak benda yang lebih elok cara nya. what everthings we do, we have to do it with thinking of the consequences. apa baik dan apa buruknya. 

so.. till then peeps!

holai vua!




TEKAN INI ;-)

Jangka Masa

assalammualaikum... heyy semua.. 


pernah tak korang rasa yakin dengan someone yang korang dah lama sangat kenal.
tapi tak yakin dengan orang yang korang baru je kenal.. 
tak kira lah in terms of relationship ke, business-ship ke, friendship ke kan..

well, i found that how long we have been known each person doesnt show us his or her sincerity.. sebab nya, kalau kita kenal someone tu lama mana pun kita tak boleh percaya die.. Yelah, belum tentu orang yang kite kenal lama tu takkan tipu kite kan.. 
Kan banyak dalam drama2 swasta tu, 

alah, yang bila kite da kenal lama dengan orang tu, skali tetibe orang tu baik dgn kita sbb nak harta kite je.

lebih kurang mcm tu la.. 

so K got this idea lepas tgk cerita Istanbul Aku Datang.
ye cerita yang LISA, BETO and TOMOK sangat2 comel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
they are so damn adorable!!!!!!!



seperti biasa, 
Beto Khushairy - tak pernah mengecewakan my expectation... his acting was superb! 
Lisa Surihani - what else I can say... die primadona kita sekarang kan..
tomok, nice one bro!


so back to the story,
jangka masa tak boleh di gunakan sebagai alat pembandingan untuk membandingkan kesetiaan kekepercayaan ke or apa apa lah.. SANGAT tak sesuai ye!!! 

but, as normal human being.. semua orang pon ada pendapat masing-masing... this is just my thought.. korang mungkin rasa lain kan... biasa lah... kalau semua orang sama je pendapat, dunia ni aman je takde peperang dan takde politik ni..

ok lah! da melalut....

toodles peeps!!

till the next one...

holai vua! chiao!



TEKAN INI ;-)

Wednesday, November 14, 2012

Comeback

Assalamualaikum semua. 

well, last entry was post back in few months ago, so sekarang ni semuanya dah betul betul lapuk.. kemain K cerita nak upload tu nak upload ni kan. kekangan masa tu sangat - sangat hebat, sampai nak bukak blogger.com ni pon tak sempat, apetah lagi nak mengupdate blog yedak? hahaha

so, K taknak promise apa - apa yang K akan update recently ke apa ke, apa yang K boleh cakap, ill try my best to update this blog oftenly. 
by the way, sekarang ni banyak sangat benda yang K kene fikir dan buat, sebab K tengah set up my own company. satu je K mintak, semua orang tolong doakan kejayan K. dan dalam masa yang sama jugak K dah dalam final year dekat unisel. alhamdulillah, result maintain dan harap akan terus maintain sampai grad. 

cuma!! ada satu je situasi yang belom boleh di selesaikan lagi, tapi situasi tu akan dapat di selesaikan bila sampai masanya nanti.. apa situasi nya? nanti - nanti je lah K cerita. 

so, di hari pertama tahun baru ni, K nak doakan siapa pun yang baca blog ni, entry ni, semoga anda berjaya! di berkati dunia akhirat! di berikan kesihatan yang baik! di kurniakan hidayah dan rahmat dari Allah taala. dan semoga anda dapat capai apa yang anda ingin capai! amin! amin! amin!

till then..
holai vua!
TEKAN INI ;-)

Thursday, July 26, 2012

Its a second step for SuperSister

Assalammualaikum..
 sedar tak sedar adik perempuan K dah sampai masa untuk sambung belajar..  * akhirnya, keluar jugak kau dari rumah mek* 
 chop! jangan salah sangka, sebab antara kami bertiga, Lila adalah orang yang paling kerap berada di rumah. So sekarang ni bila dia dapat peluang untuk belajar jauh dari rumah family, semua orang macam gelabah and risau. lagi lagi Ayah. sebabnya, nama *mek* tu pun datang dari ayah laa, sebab ayah panggil dia lembek. tapi tu dulu la... masa kecik kecik and end up sampai sekarang nama tu lekat dekat dia. 

oleh kerana ini adalah kali pertama buat dia, habis seminggu ni K sibuk menguruskan hal hal dia. yelah, nak beli tu, nak cari ni, nak betulkan tu, betulkan ini, macam nak fly ke oversea kan. padahal sebenarnya dekat je dia pergi.. tak jauh mana pon. 

dekat Shah Alam je. 
and yang paling best dekat Unisel juga. so sebenarnya takde apa yang nak di risaukan sangat. sebabnya, K masih lagi belajar dekat situ juga.

hahaha... tapi, hari tu, masa sembang-sembang dia ada cakap, 

"kak, aku takutla nak masuk, takyah pegi la.." 

"laahhh.. rilek aa.. kau nak takut ape, takut takde kawan ke ape?"

" tak aa.. ntah tak tau.. macam macam yang aku pikir"

"alahhh belum masuk memang la pikir macam macam.. rilex aa, takde menda pon.."

"=.="

motif? hahaha.. K malas nak layan sebab masa tu tengah khusyuk main game.. sorry mek! btw, K pon personally risau juga die nak pegi belajar ni. yelah seminggu dia orentasi K kat kluang lagi, so die kene la jaga diri sendiri. And K tau yang die boleh jaga diri dia sendiri better then i do .. well just instinct seorang kakak kan.. so i deserve to be worried la.

so my little sister, selamat bergelar mahasiswi. 


till then.. 
assalammualaikum...

TEKAN INI ;-)

Wednesday, July 11, 2012

Dah Sampai Masanya

Assalamialaikum..  


dalam hidup mesti macam-macam benda yang kita pernah rasa. kita kan manusia biasa, banyak perasaan yang kadang-kadang tak patut kita fikir dan rasa, kita rasa..
*chop, aku da membebel ni*


ok , apa yang K karut kan ni ade maknanya... 
well, the reason sebenar K tak selalu blog sekarang,is im having my own mind and heart complication. tapi, alhamdulillah K dah berjaya get over benda-benda tu. And alhamdulillah jugak, K dah boleh relax kan jiwa and hati ni. 


semua manusia pun ade masalah dan masa-masa tertentu kita akan rasa sangat tertekan atau depression kan, tapi kita kena selalu ingat yang besar mana pun masalah kita, ada orang dekat luar tu yang ade lebih besar masalahnya. and bila kita tengah ada masalah, benda yang paling penting sekali adalah kita kene sentiasa rasionalkan diri. dan kita kene sentiasa positif. daripada asyik mengeluh dan salahkan keadaan, baik tenangkan diri.


kadang -kadang K kesian tengok certain orang yang bila ada masalah dok mengamuk sana -sini. K akui kadang kadang K sendiri pon macam tu tapi, bila kita sedar apa yang kita buat tu kita kene cepat cepat muhasabah diri. supaya kita akan sentiasa tenang. bila kita dah tenang baru lah kita boleh selesaikan semua masalah kita. 



on the other side, sekarang ni, K macam da ade kesedaran sikit yang umur ni da masuk alam  remaja dewasa. so, segala tindakan haruslah lebih matang... 
insyaallah K akan cuba betulkan segala khilaf yang K da pernah buat.. Manusia takpernah lari dari kesilapan kan. 


so till then.. holai vua! 




TEKAN INI ;-)

Saturday, June 16, 2012

Persona Wanita Power

Assalammualaikum..

well seperti yang di ketahui, K adalah salah seorang student DAO.. K pernah cerita pasal die dekat sini dan jugak dekat sini 
and bebaru ni K ade pergi lagi tapi kali ni dengan Image Consultant Fiona Tahir and she is the most gorgeous lady dengan hati yang sangat suci. and she teach us a lot!  and seperti biasa, K pergi dengan ibu. kali ini tanpa adik sebab die tak boleh join. 

ok cut the story. cuba korang pergi dengar lagu tajuk Wanita -Sheila Majid 
ni lirik dia.

wajah selembut bayu
lenggang dan lenggokmu
keperibadian wanita
ayu
di dalam keayuan 
ada kekuatan 
engkau lah racun
kau penawar insan
bagai dermaga di perlabuhan
berdiri gagah sendirian
hadapi gelombang kehidupan 
kau memberi menerima
menempuhi segala dengan rela
tapi ada masanya
engkau api marak membakar
ada ketikanya kau menawar bisa
kaum wanita 
ciptaan istimewa
suka duka berganti
rahsia tersembunyi di hati
tabahnya hati mu beriman berilmu
wanita sumber ilham selalu..

apa yang K nak sampaikan ialah, who said women is weak. HELLO! siapa yang kata macam tu meh sini meh kita beborak dekat warong uncle bucks!hish tak sayang mulut yer anda anda tu.. pernah dengar pepatah 

"tangan yang menghayun buaian adalah tangan yang mengegarkan dunia" 

haaaaa. tak cukup lagi ke? 

jom jom my gorgeous ladies reader, sit back, relax and think. tiada manusia yang di lahirkan tanpa sebab. semuanya bersebab. jadi jangan terlalu merasa rendah diri.. setiap manusia ada kuasa peribadi sendiri, cuma kita yang kadang kadang taksedar dan tak gunakan benda tu. jadi.. renung-renungkan lah.. 

till then.. holai vua!




TEKAN INI ;-)

Masanya Akan Tiba Nanti...

Assalamualaikum. hai ape khabar ? 
sorrayyyy lama dah tak update bloggy ni.. al-maklumlah, masa tidak mengizinkan seperti biasa. alasan yang akan di berikan sama sahaja. jadi di waktu-waktu weekend yang membosankan ini, adalah masa nak update bloggy ni. 

So,this is just feeling to let out or to share and some idea to give. and might as well kisahnya bermula begini laa...........................

resam sebagai studentkan, bila duduk dengan kawan-kawan, bila weekend or ada masa percuma, mesti la nak keluar. and yang berpasang-pasangan tu seronok tengok mereka keluar bersama kekasih hati. yang baru nak mengenali hati budi tu, tengok diorang keluar berdua, spent time. its a great view.. for sure la K happy tengok adek-adek saya ni happy.. and time-time macam tu tipu jugak kalau K kata K tak sedih tengok diri sendiri. yela being single kan.. K sendiri letak nama "LoneRanger" ntok diri sendiri. Tipu jugak kalau K kata at this age K takde rasa nak bercinta atau di kasihi kan. *heyyy.... i straight ok!!!!* and K pun, bukan la takde orang yang datang ajak keluar, bukan la takde yang K suka nak berkawan, cuma mungkin K tak sesuai dengan orang tu. belum sampai masanya lagi. Im not desprate pun. 

BUT BUT BUT! hey.. im cool bout that. rezeki orang mereka bahagia, syukur dan bergembira untuk mereka.. my time will come soon. some of my friend says, 

" kau untung tak payah nak rasa sakit bercinta"
       "buat apa nak rasa bercinta putus sakit hati benci dekat orang,"

well then, they came out with the same conclusion, satu hari nanti bila sampai masa kau akan jumpa orang yang betul-betul sayangkan kau and aku doakan jodoh kau dengan dia sampai ke syurga. amin. 

kan. So, buat apa K nak rasa sedih. Allah tahu apa yang terbaik untuk hambanya. so bagi yang single ladies dekat luar sana, tak perlu nak rasa sedih, depressed sangat kalau kita takda boyfriend sekarang. the time will surely come for you.. might not be now, but one day.. so sabar dan serahkan kepada tuhan yang satu. dah tertulis waktu kita lahir siapa, bila  dan macam mana rupanya.. berdoa dan berserah pada ketentuan ilahi itu jalan terbaik... 

luahan sedikit emosi ini kerana dalam keadaan beremosi. 

till next time.. holai vua!



TEKAN INI ;-)

Wednesday, May 23, 2012

Lebih tersusun dan Teratur

Assalammualaikum.. hye readers.

di tengah - tengah kesibukkan semester pendek ni, K sempatkan diri jugak untuk menulis dan berkongsi cerita dengan korang semua. well, sem baru start ni baru je menjejak minggu ke-3 hari ke-3.. jadual agak sibuk, sebab hari hari ada kelas. nak buat macam mana.. nama pun short semester. and semester kali ni, alhamdulillah ada perubahan dari segi peribadinya bagi K and all my girls kat sini. might as well i may say yang kitorang semua alhamdulillah dah berganjak lebih dekat dengan sang pencipta. mungkin masing masing dah mula sedar khilaf diri sendiri sebelum ni. 

and K sendiri pun sedang mencuba sebaik mungkin untuk menambahkan lagi ilmu di dada di samping membina masa depan yang lebih cerah.. *cewah ayat aku* 
hey, people grow up kan.. K pun macam tu jugak, sampai bila kita nak duduk di takuk yang lama dan perangai yang sama, kene sentiasa ingat yang ibu ayah kita bukan akan ada selamanya untuk kita yer! 

now i'm happily tell that my finance problem has been settled. and my own company progress are perfectly work. cuma masih lagi berkecil kecilan lah sebab K pun belum habis belajar. and insyallah soon akan lebih stabil. itu janji K pada Ibu dan ayah. dengan bantuan orang orang sekeliling yang tersayang, alhamdulillah. cuma K kene berusaha kuat sikit lagi.. yelah kita hidup ni kene la STAND WITH OUR OWN FEET. we cant depend on people around us always kan. 


till then.. holai vua! 




TEKAN INI ;-)

Thursday, April 19, 2012

simple random comment on current issue


Assalammualaikum!!!
hai hai hai... isu isu berbangkit dan isu isu yang sedang hangat di perkatakan sekarang ni, adalah isu ptptn and so what ever. yes, K tak msok campur dlam mana mana hal yang berikut pon. buat ape doe sesibuk nak amek tau. tak kuase lah... ape yang dah ada tu gunakan jela. yang takde tu berusahalah untuk ada kannya. kite ni hidup tak boleh nak asyik membangkang dan menyokong, well we need to put our own efort in what we want. and the effort or anything that we do, we cant make others life comlicated. buat ape hidup kalau nak susahkan orang. 

TEKAN INI ;-)

Saturday, April 14, 2012

Cuti Bermula.

Assalammualaikum.. ape khabar semuanya.. harap sihat adanya.
*wahayatkauK* 
ok, seperti tajuk entri di atas. mesti anda anda semua da tahu yang K lagi bercuti ni. hahai.. bercuti semester sebelum melangkah ke semester yang barunya, habis da setahun K belajar di UNISEL tu, ni nak masuk tahun kedua. rasa sekejap, pejam celik pejam celik, tapi tak sedar yang K pun da makin tua. hahahaha.. wooi! bukan tua la.. matang.. hello! i tua ke tak ke kau sibuk apa hal! 

so by then, apa yang K dah janji yang K nak buat adalah update dan kemaskini tanah alam maya ni sekerap mungkin. might as well pelan untuk mengeluarkan buku mungkin akan dilaksanakan. kerana sekarang ni, banyak sangat benda yang K nak kene settle kan. ada orang kata pelan pelan kayuh. tapi K taknak la.. sebab nak naik panamera kan.. mana boleh kayuh.. kene terus tekan minyak. *okakusedangmerepek*

well, ni adalah permulaannya, sebab da cukup 24jam berada di rumah yang bahagia lah sangat ni.. kita tengok macam mana pergi dia, kerap ke K ni update blog nanti kan..
and might as well, untuk cuti kali ni, amalan hidup K adalah mengamalkan budaya hidup sihat. sebabnya, weh! gua dah deal dengan member-member gua naik ni kene kurang min 5kg tau. tapi gua nak hilang 10kg terus. kite tengok macam mana. jadi tak jadi plan aku yang ni plak.

so till then..

mintakdiriduluye.!

toodles!


TEKAN INI ;-)

Wednesday, March 28, 2012

Holiday Planning

assalammualaikum buddy!

cuti belum mula, sebab final paper pun belum lagi habis, tapi planning untuk cuti sebulan nanti dah pun ligat berlegar-legar di ruang minda ni. 

cuti nanti, benda yang harus di lakukan sehingga siap adalah proses menyiapkan buku untuk di hantar kepada pihak penerbitan. haa.. jangan tak percaya K nak tulis buku. 
dalam buku yang belum bertajuk tu, K akan selitkan semua cacatan K.. ideologi yang K ade, dan juga nukilan sempoi yang K tulis bila K dapat idea. 
tak tau la laku ke tidak, tapi tak salah mencubakan. manalah tahu berjaya. ade sambutan kan.. ada sesetengah cerita yang K tulis K da pernah tulis dekat ruangan ni. tapi kebanyakkan nya belum pernah K contengkan kat blog ni. 

plan kedua, adalah untuk pergi bercuti, since my little sister baru lepas habis spm, dan dalam masa yang sama K ade projek lain untuk siapkan personal portfolio untuk fotografi, K nak pergi backpacking dalam Malaysia dulu rasanya.. tapi plan yang ni, tergantung kepada money budget kalau di approve oleh ayah atau ibu, then K akan pergi. antara tempat-tempat yang da ade dalam kepala ni ha, adalah Melaka,  dan sedang mencari satu lagi tempat yang cantik.. sebab K nak amek gambar sekali. and kemahiran K adalah dalam gambar landscape.

melaka city


tapi 
tapi 
tapi
kalau secara tiba-tiba ada orang offer untuk K buat kerja untuk cuti ni nanti mungkin K akan cancelkan plan untuk pergi bercuti tu, sebab, dalam masa yang sama K tengah mengumpulkan dana sendiri untuk beli sebiji ipod memandangkan K punya MP3 da rosak

so kepada sesiapa yang ada kerja untuk fotografi ke, untuk potret picture ke, menu makan ke , boleh la panggil saya.. 

untuk bulan april ni masih free lagi.

ok, sampai jumpe lagi..



TEKAN INI ;-)
Assalammualaikum.

hai readers. 
back to my few entries before..
ade orang kata yang K terlalu obses dengan Dr.Azizan Osman.

Look here, he is my teacher. he is one of my inspired person in this world. terserah kat korang nak kata ape, mungkin ramai yang pergi tanye uncle google siapa dia tu kan. and lepas tu ade la few blog yang akan kata dia ni ajar khurafat la and so what not to be told. orang yang tak betul betul kenal die boleh kata macam-macam pasal dia. i have meet him, in person. talk to him personally and i know who he are. for what K nak cerita pasal die kalau orang still tak faham and kutuk kutuk dia. hello, kau kutuk dia, kau kutuk ilmu yang aku belajar tau.. and itu aku tak suka. sebab, ilmu tu kan suci. kalau tak suka die tak payah nak cakap pasal dia depan aku.. 

People just can talk shit, because they dont know a thing bout it.. 


TEKAN INI ;-)

Sunday, February 12, 2012

Same Old Same Old...

Assalammualaikum!.

sekali lagi.. dalam satu hari.. who cares kan kalau K nak update blog K berapa banyk kali yang K suka pon kan.. Blog K sukahati K la kan.. 

Situasi sekarang -  kepala tengah berserabut sebab assignment berduyun - duyun, berbakul-bakul sedang menanti.kannn....  Siapa kata belajar MassCom ni relax? haa.. final is around the corner, assignment due date is just coming soon.. susah tau sebenarnya. 

- kepala juga tengah lancar berpusing memikirkan kerja kerja yang akan menjana pendapatan untuk masa hadapan. K sedang susun semua program untuk future, matlamat dah ada, ni semua since K pergi IMKK (Intensif Mentor Kekayaan dan Kejayaan) ... Seriouly macam macam yang K nampak. and rugi kalau tak grab peluang yang ade di depan mata..  sebab,ibu da bukakkan jalan, K tinggal bawak kereta elok elok jer.
kannnnn.....

pendek kata, K sekarang tengah dalam stabilization mode, untuk neutralize -kan balik pemikiran ni, supaya die seiring dengan apa yang di sarankan oleh DAO and seiring dengan tanggungjawab yang ada sebagai student. hello... i can be flexible ok. bukan susah pun kan.. yang penting semangat tu ade.. bg yang tak kenal siapa Dr. Azizan Osman ni, haa..


amacam? kau ade? hahaha... Mentor Kejayaan Nombor 1 Malaysia, sebab ape, sebab die ni Multimillionaire tau.. Mula dari bawah, sekarang siape berani langgar 'AyahZan" ni weh..


ok.. till then.. holai vua!




TEKAN INI ;-)

Saturday, February 11, 2012

Salam semangat baru...

Assalammualaikum... Lama da K tinggalkan blog ni.. Lama sebab malas nak update and K tak tau nak cerita ape.. Bukan apa, bnyk yg K buat sekarang semua tak rasa sedan kalau nak share... Kire tak manis laa... Sebab cerita cerita Salam kain bak kata org tua tu kan... But now, I'm returning to my world of blogging sebab, I just realize that I have to share my experience with people... Ok.. Sejak hujung tabun lepas, I've been busy with some seminar.. Mula dengan paksaan ibu, after one seminar I realize that I have to do something... So with that seminar I have meet this one great mentor named Dr.Azizan Osman. He is a multimillionaire and he has achieve what he want in the world... Dr Azizan has teach me alot and give me more and more idea on how to get a better life. Salam seminar tu, macam macam yg K belabor.. And yet, instead of one class, K da attend 3 kelas DAO and ade lagi lebih kurang 4 kelas untuk attend. And this is not only about business and mencari kekayaan dunia tau, DAO also teach us how to get better life and be a better person and also be a humble human to the almighty.. There is many thing I want to do.. But the most important is, what ever I'm gonna be, what ever I do, I have to add value to others people life. Senang kate, ape yg K nak buat lepas ni K akan pastikan, apa yang K buat tu dapat member kesenangan atau menambah baikkan kehidupan orang lain... Though I know some people might hate me, or feel me annoying, just for them to know that I want them to have a better life.. And I do that because I love you guys a lot.. This refers to my beloved fellow in Lepak Chill.. Which considered all of my beloved friends... I am not a perfect person but at least I tried my best to generate people life to be at least almost perfect... Till then buddies, Holai vua ........
TEKAN INI ;-)