TweetTweet!

Follow LisaMokhtar on Twitter

PENTAFSIR DUNIAKU

Wednesday, March 23, 2011

Cantik Luar @ Cantik Dalaman..?

hello! 
Assalammualaikum...

Cantik, ada yang kata cantik tu subjektif. Ada yang kata cantik tu macam gadis-gadis Miss Universe.. Kalau dah CANTIK untuk perempuan, untuk lelaki? Biar K letakkan KACAK untuk lelaki..

OK.. Bagi seorang lelaki normal, kalau di tanya 
"kalau nak cari pereampuan korang nak perempuan yang macam mana?"
jawapan KLISE yang akan kita dapat..
"well, aku nak cari yang baik, pandai amik hati, hormat orang tua, bla bla bla bla..(macam-macam kritirea yang akan keluarkan)... cantik tu pakej.. kalau dapat alhamdulillah la..."
ni jawapannya...

TAPI kenyataannya... Bila nak berkenalan.. Kalau nampak sekumpulan gadis-gadis, yang di cari mestilah yang paling CANTIK di dalam kumpulan gadis-gadis tu kan?
tipu kalau kata tak.. Paling tak pun, dia akan pandang yang sama padan dengan dia, sedangkan, dia tak tau yang die tu pun tak berapa nak kacak..
~~TEEEETTTTTT~~







NOW, let see, the other side, perempuan pula, ketika soalan yang sama di ajukan pada golongan wanita,
jawapan yang akan kita dapat juga KLISE.
"mestilah nak cari yang beriman, bertanggungjawab, hormat orang tua, terima keluarga, bla bla bla bla...(dan segala bagai kriteria lah).. hensem kacak tu no 2 la..."
kata nya...









KENYATAANNYA.. hah! yang ado!
bila berjalan nampak lelaki hensem siket.. hmm. mula la lagak cool.. malu-malu sikit, jalan control... tak yah la nak kata tak. memang akan ada terdetik macam tu..

well. the definition of Cantik itu sendiri tak jelas kan..

bak kata Mat Luthfi ni haa..


So, sekarang golongan lelaki dan perempuan dah sama.. cakap lain.. buat lain..
kita tak boleh nak pandang orang dari pada luaran je, dalaman pon kene tengok.. masa nak berkenalan, mungkin kita tengok dia cantik, tapi perangai dia belum tentu cantik.. 
Same goes to lelaki, kalau masa kita tengok dia, baru-baru nak kenal.. naaahh.. punya la baik, gentleman, tapi bila da lama-lama.. hah. amik kau.. tak sanggup nak hadap da..

Dalam dunia ni, takda manusia yang di lahirkan sempurna.. Allah tu maha kaya, maha adil... dia bagi semua sama..

OK untuk kenyataan-kenyataan di atas, K sedia maklum bukan semua orang macam tu...
Tapi, KEBANYAKKAN orang macam tu...


Jadi cuba anda fikir-fikirkan..

til then..

holai vua!!!




TEKAN INI ;-)

1 comment: