TweetTweet!

Follow LisaMokhtar on Twitter

PENTAFSIR DUNIAKU

Thursday, December 23, 2010

Salah Ke?????

AnYong!chingu!
hahah. masih dalam mood korea yer..

topic. SALAH KE MENJADI GENTLEMAN?
ok. seperti status yg bru K update di fb tadi, antara sebab kenapa perempuan malaysia lambat kahwin dan memilih dalam mencari pasangan adalah kerana, 
di Malaysia, semakin berkurangan nisbah lelaki yg gentleman. kemudian timbul lagi persoalan, kenapa perempuan perlu demanding nak seorang lelaki yang gentleman? 
ok. lelaki gentleman. gentleman itu sendiri maksudnya lelaki yang berbudi pekerti atau maksud sebenar dalam kamus dewan, lelaki beradab sopan,berbudi bahasa. atau anda boleh rujuk di WIKITWIKIT
GENTLEMAN = BUDIMAN
masalah yg ditimbulkan oleh seorang buddies di kedai cd tadi, kalau lelaki ni jadi gentleman, nanti orang sekeliling akan mengata, contohnye:
"hek ele, mamat tu.. nak tarik-tarik kerusi ntok awek, awek die tade tangan ape?"
"poyo lar. macam die sorang ade awek..!"
"konon hensem lar! ingat awek die cantek sgt?"
ok.! fine. soalan di atas ^ yg warne biru ni.. bukan sahaja di keluarkan dari kaum adam.. tapi, kaum wanita pon. common guys, salah ke nak jadi gentleman? 
lelaki perlu dan harus gentleman..
sebagai orang melayu, yang lebih di kenali dengan adap sopan santun dan budaya yang baik, kita perlu lebih maju dari orang putih.. tak kisah lar negara mana.. lelaki korea pon same, british man, yang penting bukan lelaki malaysia lar... 
sorry to say guys, bkn lar maksud K yg lelaki malaysia tak de lansung yg gentleman.. tapi kurang.
seperti apa yg my besties comment kat fb tadi, lelaki BUDIMAN, kalau orang perempuan jatuh, die akan tolong, tapi lelaki malaysia zaman sekarang, kita jatuh kene gelak? hah! what the ????
bergaduh, kene maki, kene pukul.. lelaki BUDIMAN tak kan lakukan keganasan terhadap kaum wanita..
lelaki gentleman tak perlulah nak pkai sampai macam ni sekali
cukup sekadar ala kadar.. 
well, wanita malaysia ni tak la demanding sangat. just ikot kemampuan kita.. PERLU jd GENTLEMAN tapi ala kadar.
tak perlu lar sampai nak naik tangga pon nak kene dukung ke ape... 
cukup sekadar rasa di hormati dan di sayangi, dilindungi.



BTW, jadi gentleman bukan depan girlfriend jer, atau depan bakal bapak mentua, jadi gentleman dekat mana-mana, depan siapa-siapa... 
sebab.. tak salah pon jadi LELAKI BUDIMAN..
wahai lelaki-lelaki, biar la orang nak kata. yg penting kita tak buat benda salah pun....
 so guys.. think of it k...

till then..
holai vua!
chao!!

TEKAN INI ;-)

2 comments: