TweetTweet!

Follow LisaMokhtar on Twitter

PENTAFSIR DUNIAKU

Monday, December 27, 2010

Siapa K.

AnYong!! Chingu!!
tajuk entry, cukup untuk menerangkan,
bahawa sanya, K akan bercerita tentang diri sendiri, selalunya orang cerita di awal blog kan. kelainan siki lar kan, setelah bertahun memiliki blog ni.
ok. 1990 i been born in the early month of the year, di lahirkan dalam keadaan keluarga yang biasa-biasa jer. tak kaya. boleh la nak hidup. dengan ayah yang bekerja, sebab aku anak pertama, aku merasa pahit getir ayah cari duit nak jaga keluarga. well said, my dad is a hero to me, semua orang pon akan cakap cam tu. yer.. ayah adalah lelaki paling gentleman.
ibu, setegas-tegas dia, aku tahu ada kelembutan dalam hatinya. dia juga mempunyai sebab untuk setiap apa yang dia lakukan. walaupun cara dia, sukar untuk kami bertiga(adik beradik aku) terima,tapi dia melakukan apa yang terbaik untuk menjadikan anaknya manusia berguna.
dia keras di luar, tapi dalamannya lain. keras-keras kerak nasi.

aku seorang kanak-kanak biasa jer. kebijaksaan pon biasa-biasa. lepas aku dapat 2 adik kandung, kehidupan beransur senang, ayah memulakan bisnes sendiri. ibu pon sama. bisnes ibu mul dari tudung periuk jer, pekerjanya, aku da ayah.
ayah, bisnes mula dengan menumpang lesen orang, dan tumpang ofis orang ntok di jadikan ofisnya.

sekarang menjelang 2011. 
ibu mempunyai kilang sendiri, pekerja sendiri, duit sendiri, nama sendiri. kini, dia seorang usahawan berjaya dan aku akan berusaha untuk menbuat bisnes nya sebuah empayar yang die miliki. dia masih ingin meneruskan dengan kesederhanaan. 
ayah, ofis sendiri, kereta sendiri, apa lagi. kini dia memiliki pekerja sendiri. kesenangan melimpah ruah. 
tapi kami tak dibiasakan dan tak dibenarkan untuk perasan diri macam anak orang kaya. sebab apa yang selalu di pesan,
IBU & AYAH YANG KAYA. BUKAN KORANG.
jadi in order nak terus hidup begini, kam adek beradik kene lar ade usaha sendiri. aku da serik dengan kebodohan dan kekalahan. kali ni aku akan bangun semula untuk membela nasib adek-adek ku dan meneruskan apa yang ayah dan ibu mulakan.
 till then..

holai vua!
TEKAN INI ;-)

Adeiy!!!

AnYong!!
Bersiaplah.. haa.. tora dtg lg...
Si K ni merepek lagi...
wait.. ok, sebenarnya tak tawu lar cam ner erk.. hati ni tetibe rase sayu jer.
haa.. sebenarnye lagi, hati rasa cam tuh sebab melayan lagu-lagu korea yang mengasyikkan.. uuuuuu....
then, mula lar berangan-angan. one day. ill be there, in that place, where i begin my new life. with my own bared hand and feet. i will stand for myself...
(tuh dia.. da kuar da)
yep.. seeing all the people around me grows up with their passion to live, go with the flow, do what they want. i feel that i have and i must do what i want to right? so is now time for me to put up something on my mind. i must get it one day. 
menjejakkan kaki ke tahun yang baru. kali ni aku bernafas dgn sepenuh azam yang baru dan kehidupan yang baru. 
cerita lama sila masuk ke recycle bin. termasuk lar "AWAK" tuh. akan juga ku transferkan ke recycle bin. teruskan hidup kaw dengan bahagia. 
tentang aku pula. aku akan terus mengalir dan bergerak mengikut arus dan arah aku sendiri. wajib untuk aku arah kan kemana nakhoda ku akan berlayar.
dengan bantuan yang "SATU" diatas, aku mengharap petunjuk.
benar kata ramai, hidup kita, kita  la yang tentukan.
orang maju kita mesti lebih.
akan aku pegang itu mulai kini.

TEKAN INI ;-)

Saturday, December 25, 2010

Contest O Contest!!

Anyong!!
heyyaw Budd!
hmm.. semenjak bermenjak- menjak ni ka.. ade lar dua tiga sahabat blogger + besties sendiri telah meLINKkan nama I di blog mereka-mereka tersebut.. 
Kamsammida...
And so.. untuk saya melihat, mengapakah merak berdua ni dgn baik hati meLINKkan name saya, sye pon tekan di name orang cute tuh...
OOOOOOOOOOOOO
rupenya. diorang ni telah menyertai beberapa contest. 
Cik Imm die da msok Contest 
haa... blog die mmg sgt kemas... mungkin sebab die rajin mengemas rumah kott.. huhuhu.. anyway GUDLUCK chuck... 
heee... anda-anda  yang membace ini, sila lar tekan di name CIK IMM kat atas yg warne purple-purple tuh...

CIK YAYA sahabat baik saye pula da join contest ni
Opps.. yg dalam gmbr tu, bkn CIK YAYA.. ni penganjur contest ni if not mistaken. haa.. die mmg lyk kott nak join contest ni.. haa.. agak muslimah kan.. tak caye gilar survey-survey check tgk blog die.. huhuhu

tp.. nmpaknye saye masih blom berkesempatan nak join. sebab mungkin contest tu cam tak berapa nak kene. heee... takpe, len kali law ade contest-contest yang menarik nanti saya join lg yer.. heee

sooo... till then..
holai vua!!


TEKAN INI ;-)

Thursday, December 23, 2010

Salah Ke?????

AnYong!chingu!
hahah. masih dalam mood korea yer..

topic. SALAH KE MENJADI GENTLEMAN?
ok. seperti status yg bru K update di fb tadi, antara sebab kenapa perempuan malaysia lambat kahwin dan memilih dalam mencari pasangan adalah kerana, 
di Malaysia, semakin berkurangan nisbah lelaki yg gentleman. kemudian timbul lagi persoalan, kenapa perempuan perlu demanding nak seorang lelaki yang gentleman? 
ok. lelaki gentleman. gentleman itu sendiri maksudnya lelaki yang berbudi pekerti atau maksud sebenar dalam kamus dewan, lelaki beradab sopan,berbudi bahasa. atau anda boleh rujuk di WIKITWIKIT
GENTLEMAN = BUDIMAN
masalah yg ditimbulkan oleh seorang buddies di kedai cd tadi, kalau lelaki ni jadi gentleman, nanti orang sekeliling akan mengata, contohnye:
"hek ele, mamat tu.. nak tarik-tarik kerusi ntok awek, awek die tade tangan ape?"
"poyo lar. macam die sorang ade awek..!"
"konon hensem lar! ingat awek die cantek sgt?"
ok.! fine. soalan di atas ^ yg warne biru ni.. bukan sahaja di keluarkan dari kaum adam.. tapi, kaum wanita pon. common guys, salah ke nak jadi gentleman? 
lelaki perlu dan harus gentleman..
sebagai orang melayu, yang lebih di kenali dengan adap sopan santun dan budaya yang baik, kita perlu lebih maju dari orang putih.. tak kisah lar negara mana.. lelaki korea pon same, british man, yang penting bukan lelaki malaysia lar... 
sorry to say guys, bkn lar maksud K yg lelaki malaysia tak de lansung yg gentleman.. tapi kurang.
seperti apa yg my besties comment kat fb tadi, lelaki BUDIMAN, kalau orang perempuan jatuh, die akan tolong, tapi lelaki malaysia zaman sekarang, kita jatuh kene gelak? hah! what the ????
bergaduh, kene maki, kene pukul.. lelaki BUDIMAN tak kan lakukan keganasan terhadap kaum wanita..
lelaki gentleman tak perlulah nak pkai sampai macam ni sekali
cukup sekadar ala kadar.. 
well, wanita malaysia ni tak la demanding sangat. just ikot kemampuan kita.. PERLU jd GENTLEMAN tapi ala kadar.
tak perlu lar sampai nak naik tangga pon nak kene dukung ke ape... 
cukup sekadar rasa di hormati dan di sayangi, dilindungi.



BTW, jadi gentleman bukan depan girlfriend jer, atau depan bakal bapak mentua, jadi gentleman dekat mana-mana, depan siapa-siapa... 
sebab.. tak salah pon jadi LELAKI BUDIMAN..
wahai lelaki-lelaki, biar la orang nak kata. yg penting kita tak buat benda salah pun....
 so guys.. think of it k...

till then..
holai vua!
chao!!

TEKAN INI ;-)

Thursday, December 16, 2010

Eye Water.. :-0

An Yung!!

huhuhu.. saye da gile..well.. da dua minggu neyh asyik tgk drama korea, mood pon da tunggang terbalik. hehehe. 
well bk ape, drama korea is not like malaysian drama ouh, its different, yelah..
let say kite tgk cite melayu, well, rasenyer semua orang da boleh agak ape ending cerita tuh kan.Yelah antara faktor yg jadikan kite mcm tuh, sbb kite ni org malaysia, jdnye kite tawu lar mentality org kite, tak gitu? huhu.. 
tp im not saying that i will stop loving malaysian drama.. sokong masih diteruskan... woootwooot!!!
cume nyer, selain dari drama-drama malaysian and hollywood, ade sedikit perasa tambahan. KOREAN. 
da lame da sebenarnye mengikuti,cume belom giler mcm my sa chon and dongseng. hmmm..ok, agak gile jugak, tapi diorang lagi and lebih gile keyh!

haa. panjang punye menjelasan, sebenarnye, nak cerita, im a fanatic for korean drama BOF ( BOYS OVER FLOWER )...*common cerite ni best giler ok!
haa... nmpak tak da la hensem-hensem belaka, kacak pulak, kaya lagi,dalam cerita ni lar.
(opps, yg paling tinggi tuh, yg rambut mcm maggi tuh jgn suke erk.. die saye punye)
haaa... blom abes lg, tp ni da msok kali ke brape ulang tonton cerita ni pon tak tau, sbb da bnyak kali sgt ulang tonton nye. 
yg pelik nyer, cam ner ntah i still can cried for it. smpai tersedu-sedu beb! hahaha. tak leh tahan lar.. anak Uncle M ni layan drama pon boleyh menangis! ape lar... 
sampaikan sanggup ni meletakkan syarat, pada sesiapa yg bakal memiliki hati ini, HARUSla menonton cerita ini, kalau taknak. well, saya perlu berfikir berkali-kali tentang awak.

well. cerita ni bgos kott! sebab, semua elemen-elemen penting ada dalam cerita ni, PERSAHABATAN, KELUARGA, PERCINTAAN, KEHIDUPAN.
hmm.. thats why la cerita ni bgus. 

ok, tak perlu la rasanya, ntok i bg tau jalan cerita ni kan.. nak tahu, google sendiri, tak puas?
nak tgk, haa... lepas baca blog ni, pg kedai cd ke dvd ke, tp seeloknya, pergila ke kedai speedy ke music valley ke. haa. mintak kat abg tuh ckap cam ni, 
"bang, semalam saya baca blog, die kata cerita BOF tuh best, ade lg tak dvd die?"
(*oleh kerana cerita ni da lama keluar, so tkot da abes)
kalau poket macam bocor sikit bru beli yg cetak rompak k?! kalau tak bocor beli lar yg original macam saye! nanti dapat free poster besar gabak dengan alas tetikus yg cantek gmbar abg-abg ensem kat atas neyh! huhuhu

oke!
daa!!
holai vua!!
ooppss* gamsahamnida!!
TEKAN INI ;-)

Sunday, December 12, 2010

Requestment..!

olla!!
yep. ok, sebenarnye, dr 2 hari lepas nak update blog, sbb ada blogger yg telah meminta i untuk membuat tutorial. nak soh ajar cam ner nak letak lagu kan. hmm.. 
ok, act, im not so terror nak hias-hias blog ni. coz selama ni if ade kerajinan bru lar i edit.. law tak. MMG TAK LA! hahaha
slalunyer my buddies MACEK YAYA . yg akan ajar yer. siap call ni. bkn maen lg. tak pun i sndri akn buat blog walking ntok cari tutorial yg di selit-selitkan di blog blogger sekalian.!
huhuuhuhu.. antara tenaga pengajar yg lain of course lar blog KAK INTAN kite yg kecil molek neyh. huhu.. so ms OLD FRIEND. tgk2 lar kat blog kak intan ni, die ade ajar kite macam-macam cara ntok hias-hias blog, supaya jadi cantik! huhuh


semoga berjaya..


opps* kak intan n macek yaya, sorry tak mintak permission ntok link kan blog korang erk!
heeee~~~


daa...
holai vua!

TEKAN INI ;-)

Untitled~~

hey there dear bud!
hmm.. after a few days.. im trying to releasing the tension in my mind.
oke, pd yg tahu tu tau la ape mslah yg aku ade sekarang, pd yg tak tau tu.. tak pe, jgn serabotkan kepale korg dgn mslh aku keyh... 
bukan apa, tak nak korg risau jerk.. (eceh, mcm lar aku ni penting ntok korg kan) aku perlu masa dan aku perlu berfikir secara rasionalis. masa depan aku, aku yg tentukan. Bkn org lain. pendapat dan idea penting. 
terima kasih kepada semua pusat rujukan yg selama ni aku rujuk. terutamanya my endless HERO. ayah!ME PAPITO. terima kasih yer.. kerana sudi menerima segala kerenah akk. then, to my dearest couzy! adiel, kaw bnyak sgt da ajar aku macam-macam dan bagi aku nasihat. thanks couz! nad pun cam tu jugak, kaw slalu happy kan aku bg lupe pkir psal mslh kan.
then my little sister yg tak berapa nak cute tuh sbb die cantek mcm kakak die jer. kaw bnyak tlg aku mek. kaw kecik tp otak n mulot godang! hahahaha...
and yet of course to all my besties.. yg kat jb and yg kat kluang juga. 
FIKEDAN-ape pun org ckp psal kite, kite jer yg knal kawan kita kan?hmmm friend forever CHIQAs!


Act, this blog bkn untuk ape pon, just ntok aku luahkan isi hati aku yg tgh serabot berfikir.. apa yg aku fikirkan, tunggu aku da ready nanti aku cerita ok?


till then, daa!!!
holai vua!

TEKAN INI ;-)

Saturday, December 04, 2010

Die Bukan Untuk Aku!

Hola Me Amigo!
hahah... hey budd!

nmpak tajok entry ni? haa...
kan da janji hari tu this blog will be again about a movie..
haa... pg kedai DVD, ckp kat dorg 
"abg nak bli dvd cerita SHE'S OUT OF MY LEAGUE kwn sy sruh beli.. die kate cerita tuh best"
n if abg tuh mrh.. meyh sini! 
huhuhu



here.. you guys have to watch this movie.. it really will change your perception..



plus the hero and heroin is such an adorable one.. see.... how cute they are!! hmmm.


hahaha.. have a great movie!! daaa

holai vua!

TEKAN INI ;-)

Thursday, December 02, 2010

HUH!!

hello buddy!

currently im not in a good mood.. because for now, im going to be really really harsh! 
ARGHH!!! damn it.. i hate it when i become mad because i will be so so rude! 
and yes! damn rude!! get me DAMN RUDE!!!  
estupido!estupido!babo!!babo!!babo!!!
(feel like i wanna shout it out loud!)

hey! you fellas who talk shit bout me! you now what.. you can just do what ever you want. say what ever you like! coz, i dont event care bout that.. u didnt give me money for living! u dont give me food for life! so what! u can just talk shit bcoz u dont know how to think like a normal person! u dont even think that each person who live on the earth have they own problem! then.. go to hell with your damn shit! i cant stand it anymore! i said it before! i can be really harsh.. n dont even try to mess up with me..
u got the wrong person shit! huh! 

hey! as a human being cant u think properly that everybody have their own problems.. easy to said but hard to stand on it u see... 
do u think everybody have a good and happy life like u?? HELL no! damn it!! if everybody is happy then the world will always be in peace! understand? damn it! common be a matured person lar...  think like a good one.. dont u have a brain? oohh GOD!! PLEASE HELP TIHS PERSON!

so, for anybody who wanna talk shit bout me.. be my pleasure.. 
'TERIMA KASIH SEBAB BAGI AKU PAHALA KAW, BTW AMEK DOSA KAW PLAK'
and buat lar berbakol-bakol lg.. aku tak kesah! 

daaa!! 
holai vua!!!

*(this is specially dedicated to anybody who talk SHIT and RUBBISH bout me.! u dont know me enough.! think bout it!)
TEKAN INI ;-)