TweetTweet!

Follow LisaMokhtar on Twitter

PENTAFSIR DUNIAKU

Sunday, November 18, 2012

SAVE GAZA!

Assalammualaikum!

apa khabar.? 
semua orang sihat kan... And before, i start mumbling here and there, jom kita sama sama bersyukur sebab negara kita masih lagi dalam keadaan yang aman dan terkawal, walaupun kekadang tu ada je benda-benda yang berlaku yang membuatkan kita rasa terancam, tapi kita masih lagi aman. 

jom jugak kita sedekah kan alfatihah dan berdoa semoga allah selamatkan saudara ktia di GAZA. 


ok! back to what i want to say. its about all the boikot -ing things. well, its a not so good things to do actually. why did i say so?

LOOK! sekarang ni cuba tengok lappy, tablet yang awak pakai, suma brand apa? and brand tu datang dari mana? 
then, take a look at your clothes, even if baju tu made from thailand laaa, china laa.. tapi benang untuk buat baju tu datang nya dari mana? thinking back, minyak kereta yang kita isi tu? even kita isi minyak petronas buatan malaysia skali pon, sebenarnya minyak dari petrol pump dekat petronas tu bukan nya minyak malaysia.. kita pakai minyak negara tu!
minyak negara kita dah pun di jual ke negara luar sebab minyak kita lebih bermutu tinggi. 
jual kat luar lagi mahal dari jual kat rakyat sendiri yang nak subsidi je. 

once before, lecturer K pernah cakap, kalau nak boikot, boikot betul-betul. jangan nak buat ikot trend je. untuk pengetahuan awak-awak KFC yang ada dekat malaysia ni kan, bukan lagi di uruskan oleh negara tu! KFC di malaysia telah di beli oleh Johor Corp. so KFC tu adalah milik orang melayu sekarang. 

my mentor ada cakap, kalau kita nak boikot semua benda, end up, kita akan tinggal sehelai sepinggang infact kite takdebaju pon yang kita nak pakai. 

tapi!
K tak kata yang boikot tu isnt good. bukan tak bagus, setengah orang mungkin ada pendapat sendiri. setengah lagi mungkin takkan setuju lansung dengan apa yang K cakap kan ni, its up tu you guys.


come to the conclusion.
daripada kita dok boikot sana sini, adalah lebih baik kalau kita buat benda lain yang lebih berfaedah dan lebih bagus supaya kita boleh bantu saudara saudara kita di GAZA.
mungkin dengan buat kerja amal, kutip derma dan hantar dekat sana. pengorbanan kan.. 
and kalau yang betul-betul bersemangat nak tolong mereka diGAZA tu, baik awak pergi sign dekat MERCY MALAYSIA and join dorang pergi sana, jadi sukarelawan dan sukarelawati untuk bantu rakyat GAZA!

its actually banyak benda yang lebih elok cara nya. what everthings we do, we have to do it with thinking of the consequences. apa baik dan apa buruknya. 

so.. till then peeps!

holai vua!




TEKAN INI ;-)

Jangka Masa

assalammualaikum... heyy semua.. 


pernah tak korang rasa yakin dengan someone yang korang dah lama sangat kenal.
tapi tak yakin dengan orang yang korang baru je kenal.. 
tak kira lah in terms of relationship ke, business-ship ke, friendship ke kan..

well, i found that how long we have been known each person doesnt show us his or her sincerity.. sebab nya, kalau kita kenal someone tu lama mana pun kita tak boleh percaya die.. Yelah, belum tentu orang yang kite kenal lama tu takkan tipu kite kan.. 
Kan banyak dalam drama2 swasta tu, 

alah, yang bila kite da kenal lama dengan orang tu, skali tetibe orang tu baik dgn kita sbb nak harta kite je.

lebih kurang mcm tu la.. 

so K got this idea lepas tgk cerita Istanbul Aku Datang.
ye cerita yang LISA, BETO and TOMOK sangat2 comel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
they are so damn adorable!!!!!!!



seperti biasa, 
Beto Khushairy - tak pernah mengecewakan my expectation... his acting was superb! 
Lisa Surihani - what else I can say... die primadona kita sekarang kan..
tomok, nice one bro!


so back to the story,
jangka masa tak boleh di gunakan sebagai alat pembandingan untuk membandingkan kesetiaan kekepercayaan ke or apa apa lah.. SANGAT tak sesuai ye!!! 

but, as normal human being.. semua orang pon ada pendapat masing-masing... this is just my thought.. korang mungkin rasa lain kan... biasa lah... kalau semua orang sama je pendapat, dunia ni aman je takde peperang dan takde politik ni..

ok lah! da melalut....

toodles peeps!!

till the next one...

holai vua! chiao!



TEKAN INI ;-)

Wednesday, November 14, 2012

Comeback

Assalamualaikum semua. 

well, last entry was post back in few months ago, so sekarang ni semuanya dah betul betul lapuk.. kemain K cerita nak upload tu nak upload ni kan. kekangan masa tu sangat - sangat hebat, sampai nak bukak blogger.com ni pon tak sempat, apetah lagi nak mengupdate blog yedak? hahaha

so, K taknak promise apa - apa yang K akan update recently ke apa ke, apa yang K boleh cakap, ill try my best to update this blog oftenly. 
by the way, sekarang ni banyak sangat benda yang K kene fikir dan buat, sebab K tengah set up my own company. satu je K mintak, semua orang tolong doakan kejayan K. dan dalam masa yang sama jugak K dah dalam final year dekat unisel. alhamdulillah, result maintain dan harap akan terus maintain sampai grad. 

cuma!! ada satu je situasi yang belom boleh di selesaikan lagi, tapi situasi tu akan dapat di selesaikan bila sampai masanya nanti.. apa situasi nya? nanti - nanti je lah K cerita. 

so, di hari pertama tahun baru ni, K nak doakan siapa pun yang baca blog ni, entry ni, semoga anda berjaya! di berkati dunia akhirat! di berikan kesihatan yang baik! di kurniakan hidayah dan rahmat dari Allah taala. dan semoga anda dapat capai apa yang anda ingin capai! amin! amin! amin!

till then..
holai vua!
TEKAN INI ;-)

Thursday, July 26, 2012

Its a second step for SuperSister

Assalammualaikum..
 sedar tak sedar adik perempuan K dah sampai masa untuk sambung belajar..  * akhirnya, keluar jugak kau dari rumah mek* 
 chop! jangan salah sangka, sebab antara kami bertiga, Lila adalah orang yang paling kerap berada di rumah. So sekarang ni bila dia dapat peluang untuk belajar jauh dari rumah family, semua orang macam gelabah and risau. lagi lagi Ayah. sebabnya, nama *mek* tu pun datang dari ayah laa, sebab ayah panggil dia lembek. tapi tu dulu la... masa kecik kecik and end up sampai sekarang nama tu lekat dekat dia. 

oleh kerana ini adalah kali pertama buat dia, habis seminggu ni K sibuk menguruskan hal hal dia. yelah, nak beli tu, nak cari ni, nak betulkan tu, betulkan ini, macam nak fly ke oversea kan. padahal sebenarnya dekat je dia pergi.. tak jauh mana pon. 

dekat Shah Alam je. 
and yang paling best dekat Unisel juga. so sebenarnya takde apa yang nak di risaukan sangat. sebabnya, K masih lagi belajar dekat situ juga.

hahaha... tapi, hari tu, masa sembang-sembang dia ada cakap, 

"kak, aku takutla nak masuk, takyah pegi la.." 

"laahhh.. rilek aa.. kau nak takut ape, takut takde kawan ke ape?"

" tak aa.. ntah tak tau.. macam macam yang aku pikir"

"alahhh belum masuk memang la pikir macam macam.. rilex aa, takde menda pon.."

"=.="

motif? hahaha.. K malas nak layan sebab masa tu tengah khusyuk main game.. sorry mek! btw, K pon personally risau juga die nak pegi belajar ni. yelah seminggu dia orentasi K kat kluang lagi, so die kene la jaga diri sendiri. And K tau yang die boleh jaga diri dia sendiri better then i do .. well just instinct seorang kakak kan.. so i deserve to be worried la.

so my little sister, selamat bergelar mahasiswi. 


till then.. 
assalammualaikum...

TEKAN INI ;-)

Wednesday, July 11, 2012

Dah Sampai Masanya

Assalamialaikum..  


dalam hidup mesti macam-macam benda yang kita pernah rasa. kita kan manusia biasa, banyak perasaan yang kadang-kadang tak patut kita fikir dan rasa, kita rasa..
*chop, aku da membebel ni*


ok , apa yang K karut kan ni ade maknanya... 
well, the reason sebenar K tak selalu blog sekarang,is im having my own mind and heart complication. tapi, alhamdulillah K dah berjaya get over benda-benda tu. And alhamdulillah jugak, K dah boleh relax kan jiwa and hati ni. 


semua manusia pun ade masalah dan masa-masa tertentu kita akan rasa sangat tertekan atau depression kan, tapi kita kena selalu ingat yang besar mana pun masalah kita, ada orang dekat luar tu yang ade lebih besar masalahnya. and bila kita tengah ada masalah, benda yang paling penting sekali adalah kita kene sentiasa rasionalkan diri. dan kita kene sentiasa positif. daripada asyik mengeluh dan salahkan keadaan, baik tenangkan diri.


kadang -kadang K kesian tengok certain orang yang bila ada masalah dok mengamuk sana -sini. K akui kadang kadang K sendiri pon macam tu tapi, bila kita sedar apa yang kita buat tu kita kene cepat cepat muhasabah diri. supaya kita akan sentiasa tenang. bila kita dah tenang baru lah kita boleh selesaikan semua masalah kita. 



on the other side, sekarang ni, K macam da ade kesedaran sikit yang umur ni da masuk alam  remaja dewasa. so, segala tindakan haruslah lebih matang... 
insyaallah K akan cuba betulkan segala khilaf yang K da pernah buat.. Manusia takpernah lari dari kesilapan kan. 


so till then.. holai vua! 




TEKAN INI ;-)

Saturday, June 16, 2012

Persona Wanita Power

Assalammualaikum..

well seperti yang di ketahui, K adalah salah seorang student DAO.. K pernah cerita pasal die dekat sini dan jugak dekat sini 
and bebaru ni K ade pergi lagi tapi kali ni dengan Image Consultant Fiona Tahir and she is the most gorgeous lady dengan hati yang sangat suci. and she teach us a lot!  and seperti biasa, K pergi dengan ibu. kali ini tanpa adik sebab die tak boleh join. 

ok cut the story. cuba korang pergi dengar lagu tajuk Wanita -Sheila Majid 
ni lirik dia.

wajah selembut bayu
lenggang dan lenggokmu
keperibadian wanita
ayu
di dalam keayuan 
ada kekuatan 
engkau lah racun
kau penawar insan
bagai dermaga di perlabuhan
berdiri gagah sendirian
hadapi gelombang kehidupan 
kau memberi menerima
menempuhi segala dengan rela
tapi ada masanya
engkau api marak membakar
ada ketikanya kau menawar bisa
kaum wanita 
ciptaan istimewa
suka duka berganti
rahsia tersembunyi di hati
tabahnya hati mu beriman berilmu
wanita sumber ilham selalu..

apa yang K nak sampaikan ialah, who said women is weak. HELLO! siapa yang kata macam tu meh sini meh kita beborak dekat warong uncle bucks!hish tak sayang mulut yer anda anda tu.. pernah dengar pepatah 

"tangan yang menghayun buaian adalah tangan yang mengegarkan dunia" 

haaaaa. tak cukup lagi ke? 

jom jom my gorgeous ladies reader, sit back, relax and think. tiada manusia yang di lahirkan tanpa sebab. semuanya bersebab. jadi jangan terlalu merasa rendah diri.. setiap manusia ada kuasa peribadi sendiri, cuma kita yang kadang kadang taksedar dan tak gunakan benda tu. jadi.. renung-renungkan lah.. 

till then.. holai vua!




TEKAN INI ;-)